Behandelingen Hond

De inrichting van mijn salon en de behandeling zijn opgezet om uw dier zo ontspannen mogelijk de behandeling te laten ondergaan. Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen voor uw dier en verzorg een behandeling op maat. Door een dier rustig te laten wennen en mijn onverdeelde aandacht te geven, ontspant uw dier en zal het een goede ervaring hebben in mijn salon.

Mijn salon grenst aan onze ruime tuin en tijdens en na de behandeling kan uw dier zich daar lekker even uitleven.

Tijdens de behandeling kunt u in de loungeruimte wachten, lekker bij de open haard en voorzien van wifi. Een dier blijft altijd het meest gefocust op de eigenaar en zal zich hiernaar gedragen. Als dit problemen oplevert voor de behandeling kan het zijn dat ik u vraag om tijdens de behandeling niet aanwezig te zijn.

Alle behandelingen zijn inclusief:

 • nagels knippen;
 • oren uitplukken en/of reinigen;
 • anaalklieren legen;
 • wassen en föhnen.

Afhankelijk van het ras en de vachtconditie van uw hond, is een andere techniek voor het inkorten van de vacht geschikt. Op basis van het intakegsprek bepaal ik welke techniek ik voor uw dier ga toepassen altijd in overleg met u.

 

Knippen/effileren/scheren

Deze technieken zijn geschikt voor honden met doorgroeiende vachten zoals de Labradoodle, Shitzu en Maltezer. De vacht wordt ingekort tot de lengte en het model dat u wenst.

Bij onjuiste verzorging kunnen doorgroeiende vachten voor problemen zorgen. Dit kan resulteren in klitvorming of in het ergste geval vervilten van de vacht.

Effileren wordt ook ingezet om bepaalde vachten uit te dunnen of in te korten in combinatie met plukken zoals de Cocker Spaniël.


 

Plukken

Van een aantal rassen mag de vacht niet geschoren of geknipt worden. Bij het scheren of knippen van deze rassen, verandert de haarstructuur namelijk en dit kan leiden tot een doffe, wollige vacht en jeuk bij uw hond.

Bij het plukken wordt de bovenste rijpe laag van de vacht met de hand verwijderd, de haren worden met de wortel uit de huid geplukt.

Als de vacht rijp is om geplukt te worden zal de behandeling geen pijn doen, de dode haren zitten los in het haarzakje en zullen verwijderd worden.

Of de vacht plukrijp is zal ik bekijken tijdens het intakegesprek. De vacht van uw hond zal gemiddeld 2x per jaar geplukt worden.

In enkele gevallen zal een plukvacht toch geschoren of geknipt worden zoals bijvoorbeeld medische redenen of ouderdom.


 

Strippen

Strippen is een vergelijkbare techniek als plukken. Als u een ruwharige hond heeft en u wilt deze uitstraling het hele jaar behouden, dan kunnen we deze techniek toepassen.

Hierbij wordt de bovenste laag verdeeld in meerdere lagen, die per keer gedeeltelijk worden gestript. De haar-leeftijd zal daardoor anders zijn dan bij het plukken omdat strippen iedere 3 maanden plaatsvindt, waar plukken elke 6 maanden wordt gedaan.
Plukken wordt toegepast op rassen zoals: Snautzers, Airdales, Cairn Terriërs en Ruwharige Teckels.


 

Ontwollen

In de ruiperiode van langharige honden is ontwollen een geschikte techniek. Hierbij wordt de oude loslatende ondervacht verwijderd.

De hond wordt eerst gewassen in het ontspannende hydrobad en daarna zorgvuldig drooggeblazen. Hierdoor worden alle oude wolharen uit de vacht verwijderd, zonder de vacht te beschadigen.

Ontwollen is geschikt voor rassen als de Border Collie, Alaska Malamute, Berner Sennen, Golden Retriever. Het is belangrijk om deze rassen niet te vaak te borstelen omdat je hierbij de vacht beschadigt en er een nieuwe rui periode kan ontstaan.

Verder is dagelijkse verzorging belangrijk om de plaatsen waar de meeste klitten ontstaan goed bij te houden. De belangrijkste plekken om in de gaten te houden zijn: de achterkant onder de staart(broek), de oksels en achter de oren.


 

Tussenbeurt

De tussenbeurt kunt u plannen tussen 2 trimbeurten in. Soms heeft uw hond de plukken voor de ogen hangen, sloffen aan de voeten of blijft er ontlasting aan de haren hangen. Hiervoor kunt u terecht voor een tussenbehandeling.

U kunt de behandeling zelf samen stellen uit de volgende handelingen:
Kiest u voor wassen/drogen dan zit de rest daarbij inbegrepen.

 • wassen/drogen;
 • ogen vrijknippen;
 • haren tussen de voetzooltjes en voetjes rondknippen;
 • anus vrijknippen;
 • nagels knippen;
 • oren plukken;
 • liezen en oksels inkorten.

Wilt u graag zelf uw hond wassen is dat uiteraard mogelijk.


 

Vragen over verzorging

Heeft u vragen over de verzorging van uw hond? Ik geef u hier graag advies over. Bij het intakegesprek komt dit aan de orde en ook op een later moment kunt u hierover advies van mij krijgen.

Alle rassen zijn welkom bij trimsalon Haar en Dier. Ik ben gediplomeerd en volg regelmatig nascholing om te garanderen dat de behandelingen op een veilige en professionele manier plaatsvinden.